5 tips för dig som ska göra affärer i Japan

5 tips för dig som ska göra affärer i Japan

Japan är världens tionde största land i befolkningsstorlek och har över 127 miljoner invånare. Landet är världens tredje största ekonomi och är Sveriges näst största exportmarknad i Asien. Intresset för svenska företag att etablera sig i landet växer allt mer, men det är inte så enkelt som en kan tro att göra affärer där. Den japanska affärskulturen skiljer sig på många punkter från den svenska. Så frågan är, har du gjort din kulturella hemläxa? Här kommer fem nyttiga tips för dig som ska in i den japanska affärsvärlden.

Publicerad 2016-08-09

1. Kom i tid. 

Punktlighet är A och O inför ett möte. Kom minst fem minuter innan utsatt tid, för att visa respekt för den du ska träffa. Kan tyckas självklart, men punktlighet är ett tecken på professionalism i Japan.

2. Visitkorten.

I Japan är visitkorten en viktig affärshandling som behandlas respektfullt. De ska alltid vara hela, rena samt bevaras snyggt. Det första du gör under ett möte är att byta visitkort. Skräckexemplet är om du ställer dig och delar ut korten till alla som man gör runt pokerbordet. Glöm det. Här möts man stående en och en. Man turas om att överräcka kortet med båda händerna. Viktigt är att du också tar emot visitkortet med båda händerna.

Det är inte särskilt respektingivande att klämma ner ett visitkort i fickan när du har tagit emot det, det är därför viktigt att du har med dig en ordentlig visitkortshållare. 

3. Klä dig rätt.

Kostym och slips är att rekommendera. För kvinnor gäller strikt och elegant klädsel. Är du tveksam på vem du ska möta, är det dock alltid bättre att klä dig formellt än att ”klä ner dig”. Försök ta på dig skor som är lätta att ta av, då det kanske blir en efterföljande middag på en restaurang där man måste ta av sig dem vid ingången. Inga hål eller fläckar på kläderna. Ordentligt, helt och rent men dofta inte för mycket parfym!

4. Take a chill pill.

Japaner tackar sällan ja tacka till erbjudandet på en gång. Därför är det viktigt att du inte bufflar på och tvingar fram ett svar. Landa i motparternas tempo och nivå, och låt de du träffar leda dig. Räkna med flera besök i landet innan ni kommer till avslut. Du kommer dock märka av deras intresse om de bokar upp framtida möten eller frågar mer detaljerat kring din tjänst. Om de inte är intresserade kommer de vara ytterst artiga, men däremot inte tidsbestämma något kring framtida möten eller liknande. Det blir mer ”vi ska noggrant undersöka och diskutera saken” som oftast betyder att det inte blir någon affär alls.

5. Gåvokulturen.

Det finns strikta regler och affärsmoralen är hög i Japan. Mutor är det inte tal om. Däremot så har landet en gåvokultur. Japanska affärspartners uppskattar en gåva som är relaterad till Sveriges kultur, som till exempel polkagrisar eller kanske en dalahäst? Kan funka bra med en gåva som avslut på ditt möte.

En sak till: Träna din förmåga att äta med pinnar!

Ska ditt företag göra affärer i en annan världsdel och du vill veta mer om språkutbildning för din personal? Boka en kostnadsfri konsultation, så berättar vi mer om hur det går till!

Senaste bloggposter