År 2016 – året då man gick på pokenad

År 2016 – året då man gick på pokenad

ÄNTLIGEN är den här – Språkrådets nyordslista! Först och främst måste en sak klargöras: Språkrådets årliga nyordslista är ingen lista på nya av staten godkända ord som ”får” eller ”ska” användas, vilket många upprörda verkar tro. Det är inte heller ord som kommer att komma in i ordlistan SAOL, som Svenska Akademien ger ut. Språkrådet sammanställer sin nyordslista helt enkelt för att upplysa om nya ord, eller ord som börjat användas i mycket högre utsträckning under året.

Publicerad 2016-12-28

Årets nyordslista – en sammanfattning av året som gått

Själv ser jag nyordslistan som en språklig sammanfattning av året. Vad pratade vi mycket om under 2016, som vi inte hade pratat så mycket om förut? Svaret får vi genom att titta i årets nyordslista. Ett tydligt exempel är på det är nyordet pokenad – det vill säga att gå på promenad och spela Pokémon Go samtidigt. Har du inte sett någon gå på pokenad i år har du verkligen gjort ditt bästa för att stanna inomhus!

I år var även året då höstlovet bytte namn till läslov, vilket återspeglas i ordet läslov på listan. Här hittar vi också vuxenmålarboken som slagit igenom mycket på senaste tiden. Bokaffärerna kryllar av färgläggningsböcker med motiv och mönster som riktar sig mer till vuxna – kanske har du en själv hemma? Och presidentvalet i USA har inte heller gått nyordslistan obemärkt förbi – här hittar vi ordet trumpifiering, en ”förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta”. Andra nyord i år är bl.a. filterbubbla, kroppsaktivism och blåljuspersonal, och samtliga ord hittar du alltså här.

Gamla ordlistor blir historia

Eftersom ordlistorna blir en liten årskrönika kan tidigare listor användas som en språkhistorisk sammanfattning av gångna år. Vissa ord stannar kvar i språket, och vissa försvinner. År 2008 dök till exempel ord som burkini och mikroblogg upp. År 2002pratades det om att göra en pudel. År 2013 var det 5:2-dieter och att twerka som var på folks läppar. Du kan hitta listor från tidigare år på Språkrådets webbplats.

Gör en egen nyordslista!

Ju mer jag gottar mig i gamla nyordslistor, desto mer sugen blir jag på att göra egna. Tänk om man hade nerskrivet vilket år man hela tiden sa ”men orka!” eller att någonting ägde. På min nyordslista i år skulle det nog bland annat stå mannagrynschock, eftersom jag i år (sist på bollen) plötsligt lärde mig att mannagryn inte är ett eget sädesslag utan gjort på vete. Dab, en typ av danssteg som nu ofta används som en typ av segergest, är också nånting som jag tar med mig från året (väldigt frekvent förekommande i sociala medier). Och sist men inte minst skulle det stå snusgrop som jag under ett översättningsuppdrag lärde mig var ett riktigt namn på den lilla gropen som kan uppstå mellan senorna i tummen när man sträcker ut den.

Vad skulle din personliga nyordslista för 2016 innehålla? Vilka ord har du sagt mer i år än förut och vilka nya ord har du lärt dig? Kommentera gärna här nedanför! Och spara sedan gärna en varje år så har du något roligt att läsa igenom sen – för vem sammanfattar ditt år bättre än du själv?

Lovisa Jakobsson
Lovisa Jakobsson In-house Translator

Lovisa arbetar som internöversättare och språkkonsult på Semantix. Hon arbetar framförallt med översättning från finska till svenska, granskning av text samt med sociala medier. 

Kategorier