Behöver en vinimportör kunna franska?

Behöver en vinimportör kunna franska?

Att lära sig franska är inte så lätt – uttalet är svårt att få till och inte ens fransmännen känner alltid till alla undantag och regler i den franska grammatiken. Ida Sundqvist bestämde sig för att lära sig franska för sitt vins skull. Vad ska det vara bra för? Och vad ger det hennes verksamhet inom vinimport?

Publicerad 2017-11-20

Ida driver idag Dryckesbutiken: en vinimportfirma som fokuserar på viner som odlas utan kemiska bekämpningsmedel och olika tillsatser. Det franska språket har kommit att bli en viktig del i hennes arbete. Eftersom hon importerar viner – från hela Europa, men mycket från Frankrike – så blir det många samtal med leverantörer som talar franska. Och ofta kommer hon inte så långt med bara engelska. Därför bestämde hos sig för att lära sig språket.

Varför började du plugga franska för din verksamhet?

Jag började jobba med vinimport för cirka 8 år sen och jag träffade allt fler importörer och leverantörer som inte riktigt behärskade engelska. Därför blev det mer aktuellt för mig att börja plugga franska, för att kunna kommunicera med dem jag ofta samtalade med. Jag var helt enkelt tvungen att lära mig språket för att skapa en bättre relation till dem jag jobbade med. Det blev viktigt för mig att kommunicera på deras språk.

Hur länge har du pluggat franska?

Från och till i fem år. Jag tog också kurser på Semantix för att verkligen lära mig inte bara grunderna utan också kulturen inom språket.

Har du någon nytta av språket i ditt arbete?

Jag får en närmare kontakt med mina franska leverantörer och kollegor, vilket är superviktigt för mig. Att faktiskt kunna delta i diskussioner och dialoger på franska har förenklat massor i mitt arbete, då missförstånd sällan uppstår. Franska har blivit en del av min verksamhet idag.

Vad är det bästa med att lära sig ett nytt språk?

Att kunna bemöta mina kollegor, leverantörer och vinodlare på deras språk. Det är viktigt för relationen men också för min verksamhet.

Hur är din franska idag?

Det tog ungefär 3 år att få ett flyt i språket. För mig i alla fall. Jag har blivit så mycket bättre sista året och Semantix har hjälpt till såklart! Jag känner att min spärr har släppt och att jag nu kan kommunicera mer avslappnat och faktiskt använda grammatiken rätt. Nu fortsätter mina studier i höst med Semantix och det ser jag verkligen fram emot!

Goda nyheter!

Många forskare är ganska säkra på att effekten är märkbart positiv även när du lär dig ett nytt språk i vuxen ålder. Så inte nog med att språk är roligt och användbart – det gymnastiserar din hjärna och håller dig ung längre. En nog så god anledning att plocka upp ett språk till redan idag!

Vi har språkutbildning inom alla språk och på alla nivåer.
Läs mer här!

Senaste bloggposter