Emojivett och -etikett

Emojivett och -etikett

Vi kan väl ganska enhälligt konstatera att emojier idag är en integrerad del av gemene man och kvinnas vardag. De flesta av oss använder dem, och även om vi inte gör det så ser vi dem åtminstone både här och där varje dag. Vi använder dem för att förkorta texten enligt credoten bild säger mer än tusen ord, men också för att underlätta kommunikation genom att ge ytterligare en känsla för vad vi som avsändare menar. Men betyder det att man alltid kan och ska använda emojier, i alla typer av texter och till vem som helst?

Publicerad 2016-02-22

Sunt förnuft

Självklart finns det inte fastställda skrivregler för emojier på samma sätt som för svenska i allmänhet – inte ännu i alla fall – utan vi håller fortfarande på att experimentera med dem för att se hur de funkar. Med tiden kommer säkert fler och fler standarder att framträda men än så länge gör man nog bäst i att utgå från eget sunt förnuft med hänsyn taget till vad det är man vill kommunicera och till vem.

Komplicerande faktorer

Det som kan komplicera användningen av emojier är det att även om symbolerna finns tillgängliga världen över så finns det inte benfast fastställda betydelser för dem – det finns inget universellt emojilexikon som talar om att en symbol betyder precis det här och ingenting annat. Emojier kan tolkas olika i olika länder eller hos olika grupper med människor. Låt mig ge några exempel.

 • I en studie som gjordes på Lunds universitet visade det sig att en och samma mening med en emoji i uppfattades på olika sätt av varje intervjuobjekt. Meningen var den här: 
  Ses vi sen då? Ser verkligen fram emot våra planer för kvällen!1-1.png
  och den tolkades så här av intervjuobjekten:
  • Man har lite andra planer.
  • Det känns lite tvärtom, att det inte ska bli så kul att ses.
  • Det är garanterat en invit. Den har sängkammarblick.
  • Med den symbolen visar man att det är fest.
 • Den här symbolen2.jpg betyder för många kundtjänst, medan den för andra används för att visa att man fluffar håret. Emojin3.jpg tolkas ofta i väst som bön, ibland som high five, men i Japan är det en artighetsgest eller för att säga tack.
 • Emojierna kan dessutom se väldigt olika ut beroende på vilket märke du har på t.ex. din telefon: 
  Apple4-1.png    Google5-1.png    Microsoft6.png    Samsung7.png    HTC 8.png

Det är inte så konstigt att det kan leda till missförstånd.

Tips på vett och etikett

Här kommer några tips på emojivett, -etikett och vad man kan ha i åtanke.

 1. Tänk på målgruppen – brukar den du skriver till använda emojier själv?
  Till exempel visade en brittisk undersökning att 80 % i åldersgruppen 18–25 tycker att emojier underlättar förståelsen, medan 54 % av de över 40 år tyckte att emojier gjorde det mer förvirrande. Det kanske inte är direkt överförbart till svenska eller ens nordiska förhållanden, men det är nog ändå bra att väga in vem man skriver till.
 2. Att välja stilnivå efter mottagare och tillfälle gäller här precis som med annan kommunikation. Du kanske inte vill skriva till din arbetsgivare med bara emojier medan det går bra till dina nära kollegor.
 3. Tänk på var du placerar din emoji och vilken du använder. Vilka emojier du väljer hänger ihop med punkt 1 ovan. Rent taktiskt är det ju mer penibelt att skicka en felvald emoji till en potentiell dejt än till mamma.
 4. Placeringsmässigt kommer emojin ofta efter den mening eller det ord du vill förstärka eller förtydliga. Hej snygging! image4rkcx.png … är vanligare än …            Hej snygging!
 5. Vi använder ofta emojier för att förmedla en känsla som hänger ihop med det vi skriver – därför kan det ibland kännas oseriöst om du strösslar med alltför många. Det förtar helt enkelt det intryck du vill förmedla. Å andra sidan kan du dubblera eller mer för att förstärka ibland. Precis som med allt annat är det en balansgång.

Visst förgyller de vid rätt tillfälle och till rätt mottagare

Slutligen, till rätt målgrupp går det mesta att berätta med emojier och tillsammans med vanlig text kan emojier hjälpa dig att nyansera dina texter på ett sätt som kan vara mycket effektivt och praktiskt.

Synnöve MT.
Synnöve MT. F.d. Services Specialist

Med nästan ett helt yrkesliv inom språktjänstbranschen har hon hunnit vara involverad på de flesta kanter. Hon har arbetat i rollen som tjänstespecialist för översättningstjänster. 

Kategorier