Varför lägger man rabarber på något?

Varför lägger man rabarber på något?

Det finns många intressanta aspekter av språk, och en som jag tycker är särskilt intressant är ett fenomen som kallasfolketymologier.Folketymologier är enspråklig ombildningsprocess. Det handlar om att talarna av ett visst språk förändrar ord eller uttryck ‒ ofta ett låneord men inte alltid ‒ genom att anpassa dem till språkliga element i språket de talar.

Publicerad 2016-06-06

Varför skapas folketymologier?

Ett exempel på en folketymologi är ordet följetong. Visste du att ordet från början kom från franskans feuilleton, som betyder litet blad? När vi lånade in det ordet till svenskan var det för många talare logiskt att koppla ihop feuille till följa, och man började därför säga följetong. Det är när en sådan här ombildning har fått stor spridning bland talarna som det kallas för en folketymologi.

En del menar att talare gör den här språkliga ombildningsprocessen medvetet för att ge t.ex. ett låneord mening på målspråket eller för att göra ett uttryck mer begripligt. Så blir det till exempel med följetong, där följe gör det enklare att förstå att det kommer flera avsnitt som följer på varandra. En del menar att folketymologier snarare troligen skapas för att göra ordet lättare att komma ihåg eller uttala, eller för att man har missförstått en del av ordet.

Somliga menar att det är en kombination av alla dessa tre. Så skulle det t.ex. kunna bli om vi – som en del, kanske främst barn, gör idag – börjar säga handburgare istället för hamburgare. Förledet ham är svårt att begripa för dem som inte förstår kopplingen till Hamburg, och hand gör istället ordet mer begripligt och lättare att komma ihåg. För många handlar det också om ett missförstånd, eftersom det lätt låter som att de som säger hamburgare faktiskt säger handburgare. Än så länge är handburgare inte så utbrett bland svensktalande att det räknas som en folketymologi ‒ men vem vet, om 100 år kanske vi äter handburgare?

Ibland ska det bara vara roligt

Ofta finns det även en humoristisk dimension i det hela: att man gör om ordet för att det ska vara roligt. Det finns till exempel en del som kallar universitet för undervisitet, och de som gör det tror knappast att det faktiskt heter undervisitet, utan man säger det för att det ska vara kul. Så har det troligen varit med många folketymologier i början också ‒ att det var tänkt som ett skämt, men att det sedan blev den helt rådande tolkningen.

Så misstänker jag till exempel är fallet med folketymologin att lägga rabarber på något. Uttrycket kommer från att lägga embargo på något (embargo betyder ungefär beslag). Det spanska låneordet embargo lät förmodligen främmande i mångas öron, men jag tror ändå inte att den första som började säga ”rabarber” istället för det där konstiga ordet faktiskt på allvar trodde att det var rabarber det handlade om. När skulle det någonsin hjälpa någon att lägga rabarber någonstans? Jag tror de första rabarberyttrarna skulle bli mycket förvånade om vi förklarade för dem att nu för tiden vet majoriteten av de som talar svenska vad det innebär att lägga rabarber på något, men inte att lägga embargo på något!

Många folketymologier kommer från andra språk

Tidigare lånade svenskan in många ord från tyskan och många folketymologier har därför sitt ursprung i tyskan. Ibland skulle man kunna se dem som mindre lyckade direktöversättningar, till exempel i folketymologin ont krut förgås inte så lätt. Har du också undrat varför just ont krut inte förgås så lätt? Eller hur man vet om krutet är gott eller ont? Egentligen handlar det inte alls om krut. Uttrycket kommer från tyskans uttryck Unkraut vergeht nicht som betyder ”ogräs förgås inte”. Unkraut är alltså helt enkelt ogräs, men blev på svenska ont krut för att det lät mer likt.

En annan folketymologi hittar vi i sågen fogsvans. Ordet fog är inte helt logiskt, eftersom det inte alls är något man fogar ihop saker med, utan något man delar på saker med. Ursprungligen har ordet dock inte något med fogar att göra, utan kommer från tyskans fuchsschwanz som betyder rävsvans ‒ kanske inte heller helt logiskt, men man menade att formen påminde om en rävsvans.

Folketymologier kan även bildas av svenska

Folketymologier behöver dock inte komma från inlånade ord, utan även svenska ord kan ombildas. Så är fallet med armbåge, som på fornsvenska hette alnboghi, det vill säga alnbåge(därav likheten med till exempel elbow). Med tiden började språkbrukarna tycka att arm kändes mer logiskt än aln och började därför helt enkelt säga armbåge istället för några hundra år sedan, och nu är det förstås det helt rådande.

Det är också tack vare en folketymologi som vi får äta våfflor på Jungfru Marie bebådelsedag. Jungfru Marie bebådelsedag (som ju är lite otympligt att säga) kallades i folkmun för vårfrudagen. Efter ett tag började man blanda ihop detta vårfru med våffel ‒ kanske även det tänkt som något humoristiskt från början ‒ och så hade våfflan fått en helt egen dag.

Fler folketymologier är på gång

Det finns även en hel del sådana här ombildningar som ännu inte fått spridning bland en tillräckligt stor del av befolkningen för att räknas som folketymologier, men med tiden kanske de blir det. I den här artikeln av Sveriges radio listas en del eventuellt blivande folketymologier, som mumsbit istället för munsbit, eller vingelkantig istället för vimmelkantig.  Har du själv stött på några nya sådana här ombildningar? Eller har du på senare år upptäckt att ett ord du sagt ‒ till exempel mumsbit ‒ visar sig heta något annat? Dela gärna med dig i kommentarfältet!

Tips: om du vill veta mer om var ord kommer ifrån – ordens etymologi – så är ett tips Svenska akademiens ordbok, SAOB. Vid de flesta uppslagsord kan du klicka på ”etymologi” alldeles under ordet så kan du läsa mer om det.

Senaste bloggposter