Hur lång tid tar det att lära sig svenska?

Hur lång tid tar det att lära sig svenska?

Sje-ljud, prepositioner och svåra vokaler. Svenska är ett klurigt språk som kräver tålamod. Hur snabbt kan man egentligen lära sig svenska? Vår kursledare, Annica Sahr Hill, har svaren.

Publicerad 2017-09-08

Svenska språket talas uppskattningsvis av 9 miljoner talare och räknas till gruppen stora språk. Språk kan indelas i analytiska (som saknar böjningsändelse) och syntetiska (som har böjningsändelser). Som så många andra språk är svenskan varken renodlat analytiskt eller syntetiskt, utan har båda dragen, vilket gör språket något svårare. Jag har frågat Annica Sahr Hill, som arbetar som kursledare i svenska på Semantix, om hennes bästa knep för att lära sig svenska!

Hur lång tid tar det att lära sig svenska?

Att lära sig vardaglig ”turistsvenska”, som enklare fraser eller ord, tar bara ett par dagar. Om du däremot ska lära dig språket mer grundligt muntligt och skriftligt och få god hörförståelse så bör du räkna med 1–3 år. För akademisk nivå minst 5–7 år.

Hur kan jag lära mig snabbare?

Om du vill påskynda inlärningen av språket så krävs det precis som med allt annat tid och motivation. Ju mer tid du lägger på att lära dig språket, desto snabbare kommer du få in svingen. Vilken miljö du befinner dig i och hur öppen du är till det nya landet, kulturen och identiteten spelar också in. Har du tidigare lärt dig ett språk är det också en fördel.

Har jag lättare att lära mig svenska beroende på vilket modersmål jag har?

Ja, absolut! Om du redan talar något germanskt språk som exempelvis tyska, nederländska eller engelska så kommer du ha det lättare att lära dig svenska. Språken har nämligen liknande språkdrag och grammatik. Därför kommer du snabbare förstå sammanhang och meningsbyggnader.

Har du några tips på hur man snabbt lär sig svenska?

  • Lär dig ord i en kontext (i ett sammanhang).
  • Repetera mycket.
  • Omge dig med språket – lever du i en svensktalande miljö så kommer du snabbare in i språket.
  • Utnyttja medier – tv, radio, musik, texter och sociala medier. Lev med svenskan.
  • Läs lättlästa romaner.
  • Våga göra fel! Använd språket direkt. Kasta dig ut och prata så mycket du kan!

Hur många timmar kan det behövas?

Semantix har mångårig erfarenhet inom språkutbildning och utbildar i alla språk och på alla nivåer. Utbildningarna är certifierade och individuellt anpassade. Om du vill lära dig hyfsat bra svenska från grunden så räkna med 100 timmar lärarledd tid och minst 100 timmar eget arbete med språket. Mer än så behövs inte!  

Senaste bloggposter