Mångkulturella Sverige – landet där politiken förs på svenska

Mångkulturella Sverige – landet där politiken förs på svenska

Svi imaju pravo da dobiju informaciju na svom jeziku. Förstår du? Nej, inte jag heller, för jag talar inte BKS. En samling av språk som 130 000 människor har som modersmål i Sverige. I ett mångkulturellt land så krävs det mer engagemang hos alla! Hur gör egentligen företag och hur gör politikerna? De som sitter i riksdagen och tar beslut om vår vardag?

Publicerad 2017-07-03

Vårt mångkulturella Sverige

I dag finns det ungefär 1,7 miljoner människor i Sverige som är födda i ett annat land. Alla dessa människor bidrar till vårt mångkulturella samhälle. Men vad gör myndigheterna och näringslivet? Hur bidrar ditt företag? Vi snackar kommunikation. Hur skulle jag känna om jag hamnade på ett företag som bara vänder sig till människor som talar albanska? Jag talar inte det språket, klart jag inte känner mig välkommen då. Samma sak gäller för företag – varför väljer vissa att bara ha sin kommunikation på engelska och svenska? Det talas liksom en massa andra språk i Sverige i dag, där exempelvis 155 000 invånare har arabiska som modersmål.

Vinstpotential i språk

Det finns mycket att vinna på att investera i språk. Visste du att enligt vetenskapliga studier ökar dina affärer med 25 % om du är företagare och kommunicerar på rätt språk? Samma sak gäller för er politiker, men ni verkar liksom inte riktigt ha fattat det. Se på SR som har startat radio på andra språk. Eller SVT som har en app med undertexter på massa andra språk. Oavsett kultur, språk eller utbildning så ska alla få ta del av budskapet som framförs. På lika villkor. Jämlikhet som det snackas om.

Inte bara svenska i Sverige

Om vi tittar på listan över de mest talade språken i Sverige, så kommer finska på andra plats, arabiska på tredje, och de följs sedan åt av BKS, kurdiska, polska och spanska. Ska vi vara överens om att vi börjar där då? Översätt din kommunikation till dessa språk. Anpassa din text. Då når du 8 720 000 invånare av våra 9 799 000 invånare i Sverige på deras modersmål. Uteslut inte någon. Du vinner på det själv och även samhället i stort.

Floskler eller verklighet?

”Alla är lika värda”, ”alla ska få vara med”, ”alla ska inkluderas i vårt svenska samhälle”. Det här är några av de vackra budskap som flera av våra partier manglar ut. Jag surfar in på partiernas webbplatser. På svenska. Jag hittar några partiprogram i PDF-format som finns översatta till ett par språk, också någon valinformation från förra valet. Men resten av kommunikationen på webbplatsen är bara på svenska. Vill man inte ha fler röster?

Heja språklig mångfald!

Var än hjärtat sitter på våra politiker, så kan vi väl alla vara överens om att kommunikation på flera språk skjutsar vårt samhälle framåt? Därför ser jag det som en självklarhet att ni alla där ute bör rycka upp er. Jag röstar för den språkliga mångfalden och effektiv kommunikation på fler språk! Alla i Sverige har rätt att få ta del av ditt budskap på sitt språk. 

Senaste bloggposter