Hur snabbt kan du lära dig kinesiska?

Hur snabbt kan du lära dig kinesiska?

Känner du igen uttrycket ”det här är lika svårt som kinesiska”? Kinesiska kan låta krångligt, men det finns faktiskt många delar i det språket som är betydligt lättare än både engelska och franska. Hur snabbt kan man egentligen lära sig kinesiska? Vår kursledare i mandarin, Jocelyn Andersson, har svaren.

Publicerad 2017-10-16

Förutom Kina, har flera länder mandarin som det officiella språket. Det kallas även rikskinesiska eller bara kinesiska och baseras på det uttal man har i Kinas huvudstad Beijing. Trots att ordet mandarin används när man talar om rikskinesiska är mandarin egentligen ett samlingsbegrepp på ett antal nord- och sydvästkinesiska dialekter. I hela världen har åtminstone 900 miljoner personer mandarin som sitt modersmål. Det är därmed världens i särklass största språk.

Är det svårt att lära sig mandarin?

Vi med nordiskt ursprung har faktiskt lite lättare för att lära oss mandarin då tonlägena kan vara liknande exempelvis svenskan. Det som är utmanande med språket är delen om måttsord (measuring words). Måttsord är ord man använder tillsammans med räkneord för att kvantifiera föremål. Det som är enklast med språket är att alla verb bara har en form. Det finns alltså inga tidsformer som till exempel dåtid, nutid och framtid. Du behöver bara kunna ordet utan olika böjningsformer. Skönt, va? Samma sak gäller för substantiv. Det finns inga singular- eller pluralformer. Så kinesiska är faktiskt inte svårt som man tror!

Hur många tecken finns det i kinesiska?

Om man räknar alla gamla tecken så består kinesiskan av ca 55 000–106 000 tecken, MEN, i det moderna språket finns det ca 20 000 tecken. En person som har en akademisk utbildning och som har mandarin som modersmål kan behärska ca 8 000–10 000 tecken.

Hur många tecken behöver jag kunna för att klara mig bra?

Ungefär 800–900 tecken behövs i ett normalt vardagsliv. För att kunna läsa de flesta dagstidningar så bör du kunna ca 1 000–2 000 tecken.

Hur lång tid tar det att lära sig behärska språket?

Jag skulle säga mellan 6 månader till ett år, det är allt som krävs! Då kommer du att kunna klara dig på språket i vardagen.

Mandarin är ju ett tonspråk, kan olika toner ha olika betydelse?

Ja, det stämmer! Det är den här delen som är lite mer utmanande. Däremot så kan man känna igen sig i vilken ton som krävs, då tonläget liknar de nordiska språken. Såklart det kan bli lite fel ibland, men man kan ändå förstå bra. Allt beror på sammanhanget.

Måste man vara konstnärligt lagd för att lära sig skriva kinesiska tecken?

Vill du lära dig skriva för hand så är det lite som att lära sig teckna, så ja, konstnärliga talanger kan underlätta i lärandet. Men i dagens samhälle så använder faktiskt många mandarintalande personer teknik genom sin smartphone eller dator, så på så sätt krävs det inte att du måste kunna skriva för hand lika mycket i dag.

Kan man göra sig förstådd i hela den kinesisktalande världen med mandarin eller måste man även lära sig kantonesiska och andra dialekter?

Kan du tala mandarin så kan du klara dig mycket väl i hela Kina, Singapore, Taiwan och även i stora delar av Thailand, Malaysia och Indonesien.

Har du några tips på hur man snabbt lär sig mandarin?

  • Lär dig tecken i termer (som ord på engelska).
  • Våga uttala tydligt.
  • Försök känna olika toner med öron och hjärta.
  • Slappna av och våga gissa!
  • Repetera mycket.
  • Omge dig med språket – lever du i en mandarintalande miljö så kommer du snabbare in i språket.
  • Utnyttja medier – tv, radio, musik, texter och sociala medier. Lev med språket.
  • Våga göra fel! Använd språket direkt. 

Mandarin – vågar du?

Mandarin är lite klurigt vad gäller grammatik, tonläge och skriftspråk. Men språket är också det som talas som modersmål av flest människor i världen och därför får allt större betydelse internationellt. Språkliga färdigheter och förståelse för andra kulturer är viktiga faktorer för framgång i internationella affärsrelationer. Därför borde du utmana dig själv och lära dig framtidens språk. Vågar du?

Semantix har mångårig erfarenhet inom språkutbildning och utbildar i alla språk och på alla nivåer. Utbildningarna är certifierade och individuellt anpassade. 

Senaste bloggposter