Lyckade möten under Welcomes familjedag

Lyckade möten under Welcomes familjedag

I lördags anordnade personerna bakom appen Welcome en fantastisk dag för nyanlända och lokala familjer. Arbetet är helt ideellt där syftet är att sammanföra familjer och skapa möjligheten för nyanlända att få social kontakt med bofasta i Sverige. Vi på Semantix var på plats med tolkar som hjälpte till och underlättade kommunikationen familjerna emellan. Dagen var otrolig och jag är glad över att vi fick vara en del av denna dag.

Publicerad 2016-04-13

I slutet av förra året lanserades appen Welcome – en helt ny app som ska koppla ihop nyanlända flyktingar med bofasta svenskar. Welcome startades i syfte att engagera fler än myndigheter och kommuner i mottagandet av flyktingar. Initiativet till och aktiviteterna runtomkring appen sker helt på ideell basis och drivs av privatpersoner.

Nyanlända och lokala familjer möts

I lördags arrangerades en familjedag i en av Sveriges främsta konsthallar, Artipelag, av personerna bakom appen. Runt 15 familjer, bosatta i Sverige, och ungefär 15 nyanlända familjer från Iran, Afghanistan och Syrien, träffades och tillbringade en hel dag tillsammans med aktiviteter och mat.

Dagen startade med en gemensam lunch och sedan delades deltagarna in i grupper där nyanlända och etablerade familjer blandades. I varje grupp hade vi en tolk från Semantix med som underlättade kommunikationen. Dessa grupper tillbringade sedan eftermiddagen tillsammans med olika aktiviteter såsom att spela kubb, leka sällskapslekar och prova typiska svenska smaker som lakrits, kanelbullar och sill. Utöver detta fanns det även möjlighet att under denna tidiga vårdag njuta av de natursköna områdena i skärgården.

En dag full av glädje

Dagen var en fullkomlig succé där kontakt skapades mellan människor från helt skilda världar. Jag fick själv se familjer utbyta telefonnummer och prata om att ses över en middag. Det var häftigt att uppleva dessa möten! Och att vi från Semantix fick vara med som sponsorer med tolkar var fantastiskt och de gjorde ett otroligt jobb! Tolkarna var en viktig del av dagen, eftersom detta lyfte möjligheten till kommunikation från kroppsspråk och sparsmakad engelska  till att människor kunde kommunicera på lika villkor.

Första mötet med nya hemlandet

Allt som allt var dagen uppskattad av alla och för många av de nyanlända föräldrarna var detta ett av de första riktiga mötena med det svenska samhället, naturen och människorna. En familj hade t.ex. inte varit utanför flyktingboendet på flera månader på grund av fysiska hinder och det var svårt för de flesta att ge exempel på sådant som var typiskt svenskt eftersom detta var deras första möte med den svenska kulturen på riktigt. Welcome tillsammans med Semantix gjorde detta möjligt och det är vi stolta över.

SVT var på plats och filmade under hela dagen och det kommer troligen sändas i Rapport idag. Håll utkik!