Vad dricker du – qahwa eller chá?

Vad dricker du – qahwa eller chá?

Kaffe och te är två av de vanligaste dryckerna runt om i världen och båda två har brukats av människor i över tusen år. I denna blogg har vi rett ut lite av etymologin bakom orden ”kaffe” och ”te” och även själva plantornas ursprung. Norden ligger ofta i topp på listor över högst kaffekomsumtion i världen och med denna blogg kan du lära dig mer om vad det är du dricker och var drycken kommer ifrån.

Publicerad 2016-10-31

Kaffe

Kaffe är världens näst mest handlade råvara, endast slaget av olja, och ett av de mest spridda orden runt om i världen. Ursprungligen kommer kaffet från östra Afrika, regionen runt Afrikas horn, och där (på de olika etiopiska språken) kallas plantan, bönan och drycken bunna/bun eller liknande. Ordet bunn förekommer även i arabiskan men själva drycken kallas för qahwa på arabiska och det är detta ord som sedan spritts genom Persien och Turkiet (kahve) till Italien och vidare till övriga Europa. Delen hw/hv ersattes här med f/ff till ordet café, kaffe, caffé, coffee osv. Finskans kahvi är mer likt turkiskans uttal, dock är ordet inlånat från svenskan.

Svenskarna i topp när det gäller kaffekonsumtion

Européerna spridde sedan kaffet, både drycken och dess namn, runt om i världen och nådde även de delar som araberna inte hunnit nå ännu. Sverige ligger i topp 10 på de flesta topplistor över vilka länder som dricker mest kaffe och siffrorna varierar mellan 1,5–3,5 koppar per person per dag. Vilken siffra det än är som stämmer så visar det att svenskarna älskar sitt kaffe!

Te

Teet, som har sitt ursprung i det gamla Kina, började användas för medicinska ändamål i slutet av 300-talet. Det ansågs som en läkande brygd som kunde bota många besvär. Det förekommer många olika tecken/ord för teplantan. Det vanligaste av dessa tecken, som de flesta språks namn på te baserats på, är 茶 som på rikskinesiska uttalas chá. Uttalet på 茶varierar dock beroende på varifrån i Kina ordets lånats från.

Ordens olika ursprung

Varianter som bygger på ordet te sägs komma ifrån provinsen Fuijan. I Xiamen, som var en viktig handelsstad, gjordes mycket affärer mot väst. Nederländarna tros därifrån ha tagit med sig ordet västerut och därigenom gett engelskan ordet tea – varifrån vi svenskar sedan fått ordet te.

Varianter av chá tros ha spritts av portugiserna till Indien via handel i de kantonesisktalande delarna av Kina, exempelvis Hong Kong och Macao.

Svenska varianter

I svenskan stöter man på många olika stavningar på ordet te som exempel tee eller thé. Enligt SAOL är te den enda accepterade stavningen.