Semantix utbildar nyanlända akademiker i svenska på Handelshögskolan i Stockholm

Semantix utbildar nyanlända akademiker i svenska på Handelshögskolan i Stockholm

Varje år får ett antal högutbildade med bred kompetens asyl i Sverige. Handelshögskolan i Stockholm har initierat ett integrationsprojekt som hjälper nyanlända akademiker in i samhället. Här kan du läsa om projektet.

 

Publicerad 2017-10-20

Flyktingströmmen till Sverige ställer krav på oss. Människor med hög utbildning och erfarenhet är värdefulla för vårt land ifall de kan integreras i samhället. Varför tar vi inte tillvara på det? Varför ska det vara så svårt för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden?

Under 2016 startade Handelshögskolan i Stockholm, på initiativ av Kristina Nilsson och Maria Frithz Warg, projektet RAMP vars syfte är att ta tillvara de högutbildades kompetens. Förkortningen RAMP står för Rapid Acceleration Management Program.

RAMP skapar nya möjligheter

I år arrangeras RAMP för andra året i rad och 16 nyanlända akademiker med asylrätt har fått möjligheten att gå en intensiv managementutbildning på Handelshögskolan under tio veckor. Utbildningen varvas med en praktikplats på företag i Sverige. Nordea, Delphi, Handelsbanken, Hemfrid och Trelleborg är några av de företag som är med på resan och erbjuder praktikplats. Studenterna har olika bakgrund, alltifrån läkare och farmaceuter till utbildade inom bank- och finansväsendet. Nu får dom en unik möjlighet att snabbt komma in i det svenska samhället och arbetslivet. Deras värdefulla kunskaper tas tillvara och nya vägar öppnas upp. Nu har 80 % av fjolårets deltagare fått anställning efter avslutade studier.

Svenska språket är ett steg

Semantix är också delaktig i projektet. Fjolårets erfarenheter visade att en extra satsning på deltagarnas svenskundervisning är nödvändigt. Semantix kursledare Annica Sahr Hill utbildar därför deltagarna i svenska tre gånger i veckan à 1,5 timme på Handelshögskolan. Språket är en viktig byggsten för att kunna ta nästa steg och starta ett nytt liv här i Sverige.

Mångfald är viktigt för arbetslivet

Handelshögskolan vill bidra, och det vill vi också, till ett mångkulturellt samhälle där alla får möjlighet att bli delaktiga. Vi på Semantix är stolta över att vara en del av Handelshögskolans projekt RAMP där vi får en möjlighet att hjälpa till med att utbilda i det svenska språket. Det är emot den svenska normen att skryta, men att få vara en del av det här tycker jag gott vi kan få vara lite malliga över! Vi ser fram emot den här resan. Fortsättning följer.

Här kan du läsa mer om RAMP.

Senaste bloggposter