Ta kontroll över språket: semesterläsning med ett syfte

Ta kontroll över språket: semesterläsning med ett syfte

Skriver du mycket på jobbet, men känner ibland att du skulle vilja ha mer kött på benen? Vill du vässa till din presentationsteknik och vara säker på att din publik minns dig även efter att du lämnat podiet?

Publicerad 2014-07-09

Ta dig tid i sommar att läsa om språket i både tal och skrift – du får nya verktyg som ger dig en lite proffsigare framtoning och gör ditt arbete roligare. Det är nu när semestertider gör telefonerna tystare och inkorgen lite tommare än vanligt som du kan passa på att läsa in dig på skrivregler, grammatik och retorik.

Svenska skrivregler av Språkrådet

Den här boken står i varje översättares, skribents, journalists, svensklärares och språkpolis bokhylla – men det borde även finnas ett exemplar på varje kontor! Ingen sträckläsningsbok utan en katalog att slå i för dig som vill skriva professionella och korrekta mejl, intranätsartiklar eller kunderbjudanden. Ett referensverk man alltid kan ha till hands! Hur skriver man en bra och tydlig punktlista? Ska det vara adidas eller Adidas, Ikea eller IKEA? Och hur var det nu med kommateringen i svenskan?

Självklart finns Svenska Skrivregler även i ett praktiskt webbformat.

Grejen med verb: Grammatik som du aldrig har sett den förut av Sara Lövestam

Lövestam är SFI-läraren som undervisar svenska folket i grammatik på ett lättillgängligt sätt. Den första upplagan av boken sålde slut på bara några veckor, men den är inte bara för grammatiknördar – även resten av Sverige kan hitta massor av guldkorn här. Lövenstam använder sig av tydliga bilder och metaforer för att beskriva den svenska grammatiken, vilket gör att kunskaperna – faktiskt – fastnar. Grejen med den här boken är helt enkelt att den äntligen gör grammatik och språknörderi roligt, lättsmält och lättillgängligt.

 

Snacka snyggt: modern retorik av Elaine Eksvärd

Eksvärd har bland annat arbetat som retorikexpert för Sveriges Television, och här bjuder hon på retoriska knep som fungerar lika bra oavsett om du vill känna dig säkrare när du presenterar en viktig idé inför företagsledningen eller minglar med kunder på sommarfesten. Med avsnitt som ”Så får du folk att gilla dig på fem minuter”, ”Nyckeln till framgångsrika presentationer” eller ”Argumentationsteknik - Så får du andra att känna sig som vinnare trots att det var du som vann” kommer den här boken definitivt att följa dig från badbryggan hela vägen tillbaka till kontoret!

Vårt tips är att satsa på den lite tunnare pocketupplagan till sommaren och spara Snacka snyggt: Den stora boken om modern retorik till i höst. Och du, varför inte läsa avsnittet ”Konsten att säga besvärliga saker snyggt” redan innan släkten kommer på besök i sommar? Kanske får du nytta av dina nya kunskaper snarare än du tror …