Vad är det egentligen för skillnad mellan halloween och alla helgons dag?

Vad är det egentligen för skillnad mellan halloween och alla helgons dag?

”Bus eller godis?!” ”Va? Kommer de idag? Jag trodde de skulle komma i helgen …?” Ja, när kan du egentligen vänta dig att få besök av små sockertörstande spöken? Och när är det dags att stillsamt tänka på nära och kära som inte finns ibland oss längre? Det är lite krångligt. Men ändå kanske enklare än du tror.

Publicerad 2017-10-31

Du har säkert hört den minst en gång i år redan, vid fikabordet på jobbet eller i samtal på bussen. Varje år den här tiden kommer den nämligen ofrånkomligen: diskussionen om när halloween/allhelgonadagen/alla helgons dag faktiskt är. Förvirringen har sin grund i att dessa högtider oftast – men inte alltid – inträffar på olika dagar, och inte blir det bättre av att de förut inträffade på samma dag. Men det var över 50 år sen. Så låt oss klargöra detta en gång för alla.

Halloween infaller alltid den 31 oktober. Punkt.

Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november.

Alla helgons dag är en kyrklig högtid som flyttas varje år och inträffar första lördagen efter den 31 oktober.

Allhelgonahelgen brukar man kalla hela helgen kring alla helgons dag, alltså den som infaller helgen efter 31 oktober.

Eftersom den kyrkliga högtiden flyttar på sig kan det hända att halloween infaller i samband med allhelgonahelgen. I år är dock 31 oktober en tisdag, så alla helgons dag blir den 4 november.

Alla helgons dag har flyttat på sig

Förr i tiden firades även den kyrkliga högtiden den 1 november, men 1953 flyttade man på den för att se till att helgdagen (som gjorde att man blev ledig) alltid var på en lördag. Detta beslut är grunden till den förvirring vi upplever i Sverige idag kring denna högtid. Den förvirringen har också synts i vår nyvunna tradition att gå bus eller godis, och det råder fortfarande en oenighet kring om man ska gå den 31 oktober – som man gör i USA – eller fredagen innan alla helgons dag, det vill säga på vår alla helgons afton.

Personligen tycker jag att denna begreppsförvirring borde kunna vändas till ett svenskt genidrag. Vi passar helt enkelt på att dela upp firandet i två delar: en för halloween med bus och godis den 31 oktober och en för den stillsamma religiösa högtiden med att tända ljus på gravar helgen därpå. Men att få resten av Sverige med sig på det kan nog bli läskigt svårt.

Visste du förresten att …

… ordet halloween är en sammandragning av all hallows eve, alltså ’alla helgons afton’?

… ordet lykta är en avledning från tyskans licht som betyder ljus?

… ordet skelett har sin grund i grekiskans σκελετός som betyder uttorkad?

 

Senaste bloggposter