Så många ord ska du skriva på sociala medier

Så många ord ska du skriva på sociala medier

Jag skulle vilja påstå att sociala medier är som en bra meny för alla smaker där vissa rätter kräver lite extra tillagningstid och andra lite mindre. Fällan många faller i är att koka inläggen på tok för länge. Sätt gränserna nu och följ receptet! Så här många ord räcker för dina poster i sociala medier.

Publicerad 2017-02-17

Genomsnittligen har du typ 8 sekunder på dig att fånga din publiks intresse. Skrollar man i feeden måste ditt inlägg sticka ut och vara värt att lägga tid på. Just på webben är det till exempel endast 20 % som läser brödtexten. Därför tänkte jag fatta mig kort så du inte tröttnar på mig. Eller har du redan slutat läsa? Gör inte det, för nu kommer poängen. Det här är den ultimata längden på dina inlägg i sociala medier.

Twitter är förrätten

Här ska du inte koka dina publiceringar för länge. Ut med det bara, snabba puckar! Twitter har generösa 140 tecken som maxgräns. Använd inte alla! Det sägs att tweetar under 100 tecken ökar engagemanget med 17 %. Så håll dig där. 100 tecken exklusive din länk, det räcker.

Facebook är huvudrätten

På Facebook hoppar alla romanförfattare högt. Här kan man skriva en hel uppsats om man får feeling. Gör inte det. Håller du dig till 40–80 tecken så har du fått in den rätta svingen. Lägg gärna lite extra tid på att piffa din text så att den blir kort och slagkraftig med bra innehåll. Gärna med någon schysst bild. Och håller du dig mellan 40 och 80 tecken på dina Facebookposter, kommer det skapa 86 % mer engagemang. Så håll dig på spåret!

Linkedin är dessert

Lägg ner lite extra kärlek! Du marknadsför dig för företag, så gör det med stil och finess, men självklart också med en gnutta humor. Det skadar inte. Här gäller dock samma sak som med de andra kanalerna: less is more! Riktar du in dig mot företag – håll dig kortare. Konsumenter, något längre. Vi säger mellan 25 och 30 ord. Det räcker. Och putsa dem ordentligt! Ge dessa små fina ord ett ordentligt mervärde för din publik.

Sociala medier är ett ultimat sätt att kommunicera med din publik på. Du når flera tusen om dagen om du gör det på rätt sätt. Så nu vet du hur många ord som räcker. 20 % ska du lägga på att skriva inlägget. 80 % på att sprida det. Och en sak till, anpassa språket till den målgrupp du har. Var bekväm och kör så det ryker!

Malin Ljungberg
Malin Ljungberg Marketing Communications Coordinator

Med en journalistutbildning i bagaget har Malin arbetat inom kommunikation, PR och marknadsföring. Hon jobbar idag som marknadskoordinator på Semantix och har främst ansvaret för den digitala närvaron. Det innebär ett starkt fokus på sociala medier. Malin inspireras av att hitta nya vägar och perspektiv när det gäller att ta sig fram i sociala medier-djungeln.  

Kategorier