Som man bäddar får man ligga

Som man bäddar får man ligga

Företagets termer? Måste vi samla ihop dem? Vi vill ju bara ha texten översatt snabbt. Jobbigt, tänker du. Men faktum är att de gånger vi har varit lite jobbiga och tjatat om att skapa en termdatabas så blir resultatet också mycket bättre. Därför bjuder jag på lite tips om hur och varför du bör bygga en bra grund för alla översättningar av företagets texter – och i slutändan få ett riktigt effektivt sätt att jobba med översättning på ditt företag.

Publicerad 2016-04-04

Vad är terminologi egentligen?

Terminologi är de ord som är typiska för ditt företag. Sättet på vilket ni benämner era produkter eller tjänster, branschens uttryck eller jargong. Allt det här tillsammans utgör företagets terminologi. Tänk dig en översättare som ska översätta en känd möbelkatalog. Skruvar och muttrar, Billy och Uffe. Allt utan någon lista med termer om hur de olika möblerna eller inredningsdetaljerna benämns. Hur kul kan inte det bli om inte hen får en termdatabas som verktyg när arbetet sätter igång? 

Varför lägga ner tid på det här?

Nu tänker du att det är våra översättare som är experterna, och ja – det är de. Men de känner inte ditt företag och hur ni talar internt om era produkter eller tjänster. Och branschen ni verkar i kan ha flera sätt att säga saker på. Eller så har företagsledningen bestämt att det ska sägas på ett visst sätt.

Och tänk dig då om olika översättare ska översätta till flera olika språk utan att ha en aning om hur ni vill att era produkter ska benämnas. Ja, du förstår själv hur det kommer att spreta.

Slipp mördarbacken

När du ska ut på skidtur vallar du skidorna för att få bra glid. Det här är samma sak. Förbered dig – valla skidorna för att slippa mördarbacken i arbetet. Investera i den tid det tar att samla ihop företagets unika termer innan du beställer översättningen, så blir resultatet därefter. Och inte nog med det. Om det är texter som ska ligga på webben ska de ju dessutom vara SEO-kollade. Läs mer om SEO och terminologi ett av mina blogginlägg.

Lycka till!