Tre skrivfel du inte visste att du gjorde

Tre skrivfel du inte visste att du gjorde

I och med det buffébord med plattformar som internet har introducerat skriver och läser fler människor mer text idag än någonsin förr. Det är en fantastisk utveckling! Men hur många skriver rätt? Jag granskar mycket text i mitt jobb och här har jag samlat tre vanliga fel som folk gör när de skriver. Har du koll på de här skrivreglerna?

Publicerad 2017-01-30

Ett tankstreck är – faktiskt – längre än ett bindestreck

Det här kan nog vara det jag ändrar allra mest när jag korrekturläser i mitt jobb. Kort sagt: det finns en massa typer av streck, men de två vanligaste i svenskan är bindestrecket (-) och det längre tankstrecket (–).

Bindestrecket används t.ex. i dubbelnamn (Karl-Göran) och i uttryck med underförstådd orddel (barn- och ungdomspsykiatrin). Tankstrecket används t.ex. i uttryck där strecket betyder ”från … till” och ”mellan … och” (du kan hälsa på 20–22 november) eller som inskott (vi hade ingen aning – och tur var väl det – men det var en kul fest).

Mellanrum före procenttecken i 100 % av fallen

Ett enkelt men ack så vanligt fel: det ska alltid vara ett mellanslag före ett procenttecken. Man skriver alltså 20 % och inte 20%.

Mellanslag före tre punkter …

Det här var en ögonöppnare även för mig, och då hade jag ändå lyckats ta mig igenom hela språkkonsultprogrammet utan att fatta det (men säg det inte till nån!).

När du avslutar något med tre punkter … ska du ha ett mellanslag före punkterna. Man ska alltså skriva:

Jag vet inte om jag kan komma på lördag …

Undantaget är om du vill visa att någon blir avbruten mitt i ett ord, men det händer nog oftast i skönlitteraturen. Alltså typ såhär:

Kan du sluta tjata om alla dina språkregl…

– TYST!

Svenska skrivregler är en guldgruva

Hade du koll på de här reglerna? Oavsett om svaret är ja eller nej så vill jag tipsa om boken Svenska skrivregler från Språkrådet. I den lilla boken ryms i princip allt som är värt att veta om det här. Kort, koncist och tydligt. Om du vill skriva rätt är det här rätt väg att gå!

Lovisa Jakobsson
Lovisa Jakobsson In-house Translator

Lovisa arbetar som internöversättare och språkkonsult på Semantix. Hon arbetar framförallt med översättning från finska till svenska, granskning av text samt med sociala medier. 

Kategorier