Har du glömt dina fem första universella ord?

Har du glömt dina fem första universella ord?

Enligt Priscilla Dunstan är neh, owh och heh några av de ord som vi kan innan vi ens vet om det själva. Oavsett ursprung eller språk, så har alla nyfödda barn samma ljudliga språkreflexer. Har du koll på vad de betyder?

Publicerad 2016-09-19

När jag håller mitt lilla nyfödda knyte i mina armar har vi redan börjat kommunicera (faktiskt redan i magen). Doft, hormoner, ljud och närhet är viktiga faktorer för att mitt barn ska känna igen mig och känna sig trygg. Redan innan hon hunnit bli en månad har jag lärt mig att känna igen hennes ljud och miner. 

Före detta mezzosopranen Priscilla Dunstan från Australien påstår att alla nyfödda barn oavsett ursprung eller språk har samma ljudliga språkreflexer att kommunicera med. Hon menar att det finns fem ljud som utgör grunden och varje ljud har en egen specifik betydelse. Dessa grundljud används av nyfödda barn över hela världen, från födsel till tre månaders ålder ungefär. Före tre månaders ålder har vi människor nämligen inte hunnit utveckla möjligheten att bilda ord. Priscilla var så ivrig att få ut sitt budskap på marknaden att hon avbröt sitt då pågående forskningssamarbete med Brown University. Istället ville hon testa sin tes direkt hos föräldrar världen över. Så notera att det än i dag inte finns några vetenskapliga bevis, men Priscilla hävdar bestämt att man kan lära sig att tyda dessa fem ljudreflexer och jag är nog benägen att hålla med, åtminstone delvis. Ljudreflexer, menar Priscilla, har vi alla: t.ex. hicka, nysningar och rapningar.

Fem ord som vi alla kan innan vi ens vet om det (ljudreflexer)

Enligt Priscilla, är det dessa fem universella ord (eller ljudreflexer) som bebisar använder sig av:

  1. Neh (Jag är hungrig) – bebisen använder neh för att kommunicera att hen är hungrig. Ljudet produceras när sugreflexen har triggats och tungan tvingas upp i gommen.
  2. Owh (Jag är trött) – owh kommunicerar trötthet och liknar en gäspning.
  3. Heh (Jag är obekväm) –med ljudreflexen heh visar bebisen att den är stressad, obekväm eller kanske behöver en ny blöja. Ljudet triggas genom hudreflexer som att det svettas eller att det kliar.
  4. Eairh (Jag är gasig) – eairh talar om att bebisen har uppblåst mage. Ljudet skapas när luft har fastnat i magen/tarmarna. Barnet drar då benen mot sig och det ger ljudet eairh som visar på att det bubblar och jobbar i magen.
  5. Eh (Jag vill rapa) – med ljudet eh säger bebisen att hen vill rapa. Ljudet skapas när en bubbla av luft fastnar i luftröret och bebisen reflexmässigt försöker släppa ut bubblan genom munnen.

Mer om Priscilla Dunstans teori kan du läsa här. Se även när Dunstan besökte Oprah.

Jag, mitt barn och de fem ljuden

Jag måste erkänna att jag i början hade lite svårt att höra dessa fem ljud, men efter ett tag så fanns de där. Självklart har man någonstans en instinkt och lär sig tolka sitt barn. Ljuden kommunicerar de mest basala budskapen, men ett spädbarns behov är också grundläggande. Det som gör det så coolt är att det är allas våra första stapplande steg mot att äga ett (eller flera) språk. Tänk vilka möjligheter som sen väntar våra barn! Mer exakt vilka språk mina egna barn kommer att få gratis i framtiden, ja, det får bli ett helt annat blogginlägg.