Vad är PIM?

För mig betydde PIM hälften av namnet på en tablettask. PIM låter bra och ligger bra i munnen, men det var också allt jag kunde säga innan jag gjorde en djupdykning i ämnet. I det här inlägget försöker jag reda ut vad PIM egentligen är och varför man använder det på företag.

Publicerad 2016-04-11

Vad betyder PIM?

PIM är en förkortning av Product Information Management och innebär hantering av den information som krävs för att marknadsföra och sälja produkter. Nu låter det kanske lite krångligt, men det är det inte. Tänk dig en stor tunna där du stoppar ned och arbetar med all text, alla bilder och alla översättningar som hör ihop med företagets produkter. Ur tunnan hämtas sen information till medier som

Varför använder företag sig av PIM-system?

Fördelen med PIM-system är att all information inte måste vara på samma plats för att fungera ihop. Tänk dig t.ex. flera kontor eller lager på olika platser med data på flera språk. Med ett PIM-system kan du hantera all produktinformation i en enda central databas. Det gör förstås att företaget sparar mycket pengar och det blir färre fel som kan uppstå om texter och bilder skickas omkring. PIM är kort sagt en lösning för att på ett enkelt sätt, oberoende av var du ska publicera innehållet, kunna presentera och förbättra produktinformationen på företaget.

Hur fungerar det egentligen?

PIM-systemet samlar all produktinformation på en enda plattform. Härifrån hämtas all information, oavsett i vilken kanal den ska presenteras. Det kan vara texter, översättningar till flera språk samt bilder. Vi tar ett exempel: Om företaget ska ge ut en produktkatalog väljer man bilder och texter till produkterna som sedan automatiskt läggs in i en kataloglayout. I stället för att skicka otaliga pdf-filer för korrekturläsning fram och tillbaka ändrar man i databasen och ändringarna visas  automatiskt i layouten.

Och varför skriver jag om PIM när jag jobbar på ett översättningsföretag?

Anledningen till det är att många av våra kunder ger oss uppdrag med översättningar av PIM-data, och vi har system för översättning av texter i alla PIM-system.