Vad betyder advent egentligen?

Vad betyder advent egentligen?

Nu är det den tiden på året igen när mörkret kommer, snön faller och det första adventsljuset tänds. För de flesta av oss börjar julmyset redan första december, ungefär fyra veckor innan själva juldagen. Även kallat advent. Men vad betyder advent egentligen? Och varför firar så många av oss advent varje år?

Publicerad 2017-12-01

Vad betyder advent?

Ordet advent härstammar från det latinska adventus som betyder ankomst. Det syftar alltså på Jesus ankomst – hans födelse. Den första söndagen i advent börjar adventstiden, som infaller fyra söndagar innan juldagen. Förr i tiden var advent en fasteperiod innan julen, numera är det den tiden vi förbereder oss inför julen.

Varför firar vi advent i Sverige?

Egentligen så har advent aldrig varit en stor tradition här i Sverige, utan det var först på 1900-talet som intresset för adventsfirandet kom igång på riktigt. I dagens samhälle så kan man säga att adventstiden är tiden då vi förbereder oss inför julen genom att julpynta hemmet, äta julbord med kollegor och ordna glöggmingel för vänner.

Vad finns det för traditioner under adventstiden?

De flesta länder som till exempel Tyskland, Österrike, England och de nordiska länderna har alla samma traditioner. Adventsljusstaken är en av de vanligaste symbolerna för att räkna ner veckorna då man tänder ett ljus varje söndag fram till julafton. Adventskalendern är också väldig populär och var ursprungligen till för att lära barn om Jesus. Numera finns det olika versioner av denna kalander, ofta med choklad. 

För många av oss är även glögg en självklarhet under adventstiden. Visste du att ordet glögg kommer ifrån tyskans glühwein som betyder upphettat vin och ursprungligen kallades ”glödgat” vin? Först på 1890-talet blev glöggen en jultradition här i Sverige och nu dricker vi ungefär fem miljoner liter glögg varje jul!

Jessie Otoo
Jessie Otoo Office Co-ordinator

Jessie jobbar som office co-ordinator på Semantix. Hon har ett stort intresse för olika språk och kulturer och har studerat och jobbat flera år utomlands. Jessie kan idag språken tyska, spanska och engelska.

Kategorier