Varför är Black Friday svart egentligen?

Varför är Black Friday svart egentligen?

Knappt har den orangea färgen från halloween bleknat innan det är dags för en annan inlånad dag från USA: den stora handlardagen Black Friday. Den infaller alltid dagen efter thanksgiving, den amerikanska tacksägelsedagen, som är den fjärde torsdagen i november.

Publicerad 2017-11-22

Namnet är ganska nytt

Det florerar många rykten om varför dagen kallas Black Friday. En av de mest seglivade är att det skulle handla om att slavhandlare bytte slavar den här dagen, vilket inte stämmer – dagen etablerades nämligen långt efter att slavhandeln hade upphört i USA. Faktum är att termen inte började användas mer övergripande i USA förrän på 1980-talet.

Men varför är dagen svart?

Svarta fredagen är perfekt placerad för att vara den ultimata handlardagen. Dagen innan, på thanksgiving, är man ledig i USA och en del företag och myndigheter låter fredagen bli en ledig klämdag för sina anställda. Dessutom är det ungefär en månad kvar till jul – det vill säga perfekt tid för många att börja göra sina julklappsinköp.

När handeln insåg detta och kom med lockande reapriser började ännu fler människor ge sig ut i affärerna under fredagen. Alla dessa fotgängare och bilister skapade på olika håll i USA ett enormt trafikkaos just denna dag. Den täta och stressade trafiken ledde till många olyckor, och därför började polis, tidningar och till sist allmänhet att kalla dagen för Black Friday – alltså helt enkelt en återkommande svart dag i trafiken.

Med den nu tilltagande hysterin kring dagen finns det även andra orsaker att fortsätta kalla den svart – varje år skadas personer i trängsel och bråk i butikerna, och det finns även personer som omkommit till i samband med Black Friday-reorna. Med en googling får man snabbt fram videoklipp med absurda situationer där folk kliver över varandra för att komma in i butiker och slåss för att få tag i den sista utreade tv-apparaten.

Svarta dagen eller Black Friday i Sverige?

För bara några år sedan var dagen inte alls särskilt etablerad i Sverige, men numer lockar även många svenska butiker och företag med särskilda Black Friday-erbjudanden. Och även Semantix hakar på trenden – visste du att om du beställer en översättning innan 1 december, så får du 20 % rabatt på den?

Beställ översättning och få 20 % rabatt.

Vad gäller namnet på dagen så har det engelska uttrycket även fastnat i svenskan och är fortfarande det som används allra flitigast för att beskriva dagen, även om svarta fredagen har börjat vinna viss mark.

Fler svarta dagar

Black Friday är inte den enda svarta kalenderdagen som satt sig i människors medvetanden. Sedan tidigare har vi också Black Thursday (svarta torsdagen) den 24 oktober 1929 som inledde Wall Street-kraschen samt Black Monday (svarta måndagen) från börskraschen den 19 oktober 1987.

I Sverige har vi ju dessutom blåmåndagen (som egentligen är svart!) och vita tisdagen i Sverige. De dagarna har jag skrivit om i det här inlägget.

Behöver du översätta?

Passa på! Nu får du 20 % rabatt när du beställer. Klicka på länken nedan för att ta del av erbjudandet!