Nils-Erik Lindström

Nils-Erik Lindström

F.d. Senior Translation Tools Specialist

Nils-Erik har arbetat som Senior Translation Tools Specialist på Semantix. Han har mångårig erfarenhet av översättningstekniskt arbete, där målsättningen är att göra arbetssättet för både kunder och översättare så effektivt som möjligt. 

Inlägg av Nils-Erik Lindström

Ingen med intresse för maskinöversättning kan ha missat upphetsningen kring neural maskinöversättning. Är det den tekniska lösningen inom maskinöversättning som vi väntat på? Vilka utvecklingssteg har maskinöversättning genomgått förut och vad kan vi vänta oss av framtiden, baserat på vad vi vet om den tidigare utvecklingen?

”Automatisk översättning av alla texter på all världens språk och automatisk tolkning av talat språk är här! Språkbarriären kommer att falla inom 10 år! ”Nyligen har artiklar som säger just detta stått att läsa i så framstående tidskrifter som Wall Street Journal, International Business Times och Forbes. Det låter som science fiction direkt hämtat från Star Wars, Liftarens guide till galaxen eller Star Trek.

Översättarens jobb tenderar att vara ensamarbete. En hel del av den varma stämningen på SFÖ:s årliga konferens i Umeå skapas av deltagarnas uppdämda behov att äntligen få träffa andra i samma yrkesroll. Dessutom arbetar alla i samma engagerade bransch och har oftast en hel del gemensamma intressen.

Maskinöversättning har blivit en del av vår vardag och detta mycket tack vare maskinöversättningstjänster som Google Translate. Idag har vi tillgång till en uppsjö olika översättningsmotorer, tjänster och företag som erbjuder översättningsstöd. Maskinöversättning, som jag i fortsättningen kommer att förkorta till MT (machine translation), är ett fantastiskt hjälpmedel. Det låter oss förstå texter på språk från hela världen och det låter oss (i teorin) kommunicera med vem som helst. Tekniken går framåt med stormsteg och vi kan konstatera att nästa generation kommer att växa upp i en värld med avsevärt färre och lägre språkbarriärer.