Hur bidrar privata näringslivet till integrationen i samhället?

Semantix är i år i Almedalen för att diskutera hur aktörer i det privata näringslivet kan bidra till integrationen av våra nyanlända.

Semantix öppnar i september ytterligare ett tolkcenter i Kungens kurva söder om Stockholm och utökar den nuvarande personalstyrkan med ytterligare ett hundratal tolkar. Här kommer det arbeta tolkar som enbart arbetar med telefontolkning.

– Uppdraget att rekrytera femtio personer med bakgrund från olika länder dyker inte upp särskilt ofta inom den privata sektorn, säger Helén Rigamonti, verksamhetschef för Semantix tolkcenter i Kungens kurva. Hos oss på Semantix är ett utländskt klingande namn bland alla ansökningar ett tecken på en lovande resurs. Min ambition är att skapa en arbetsplats med fokus på öppenhet och kreativitet där allas kompetenser och erfarenhet tas tillvara, fortsätter Helén.

Semantix söker ständigt tolkar i olika språk. Just nu är det arabiska, dari, somaliska och tigrinska som är de mest eftersökta. När tolkar ansöker om att få börja arbeta på Semantix får de först göra ett test så att vi ser att de kan språken och förstår den svenska samhällsstrukturen och hur den fungerar. När personen blir anställd får hen gå en introduktionsutbildning inom tolkning samt erbjuds fortlöpande utbildningar inom yrket.  

Se filmen om tolkbristen här.

För mer information

Helén Rigamonti, verksamhetschef för Semantix tolkcenter i Kungens kurva, 0760-50 09 71, helen.rigamonti@semantix.se

Ann Wikland, marknadskoordinator, 0769-46 85 55, ann.wikland@semantix.seBifogade filerDela