Tolkomaten – mobil videotolkning

Tolkomaten ger dig snabb och enkel tillgång till kvalificerad tolkning, vilket ökar säkerheten inom vården, rättsväsendet och hemtjänsten för att ta några exempel.

Vad är Tolkomaten?

Tolkomaten är videotolkning, alltså tolk via din egen dator eller med en surfplatta som du hyr av Semantix. Tolken är med på bild och det ger dig känslan av att ha en tolk på plats samtidigt som du får tillgång till tolkar över hela landet med just den kompetens du behöver. Om du bokar tolk för till exempel ett läkarbesök är Tolkomaten ett utmärkt alternativ där tolken är med i bild och ljud och kan ta del av hela samtalet trots att hen inte är på plats.

Vilka fördelar har Tolkomaten?

  • Du kan se tolken och tolken ser er.Med både bild och ljud i samtalet blir det lättare för dig att få en bättre uppfattning om situationen och snabbare kunna ge tips och råd om lämpliga åtgärder.
  • En helhetsbild av situationen. I ett videosamtal kan tolken se ansiktsuttryck och t. ex. symptom som är svåra att beskriva på telefon, och videosamtalet förstärker telefonsamtalet.
  • Mer flexibelt för dig som beställare. Du kan välja att vara både på din arbetsplats eller ute på fältet med portabel utrustning – tolken finns med var du än befinner dig.
  • Tillgång till fler tolkar. Genom att använda Tolkomaten får du tillgång till tolkar över hela landet.

Säkerhet och sekretess

Vi ställer stora krav på säkerheten och krypterar all kommunikation. All videokommunikation sker via WebRTC vilket gör att datatrafiken går den snabbaste och säkraste vägen mellan parterna i samtalet. Tolken sitter dessutom, precis som vid telefontolkning, i en miljö som garanterar sekretessen.

Kan jag använda min egen dator, surfplatta eller mobilenhet?

Du kan antingen hyra en Tolkomaten-platta med högtalare av Semantix mot en månadskostnad eller så kan du använda din egen PC-utrustning. Det du behöver för att använda din egen utrustning är en fungerande internetuppkoppling med minst 4G, webbläsaren Google Chrome samt en webbkamera och en högtalare som du kopplar till din utrustning för att få den optimala upplevelsen. Du kopplar enkelt upp dig direkt mot tolken via ditt ordernummer när du testat din utrustning. Här nedan kan du testa din utrustning.

Vad ska jag tänka på när jag anlitar en tolk?

Sätt er som i en triangel. Skärmen ska vara placerad i spetsen av triangeln och du och den du talar med ska sitta mitt emot varandra för att kunna ha ögonkontakt under samtalet. 

Se filmen Att tala genom tolk för ett bra tolksamtal.

Jag vill boka en kontakttolk men har inget login. Hur gör jag?

Fyll i formuläret nedan så skickar vi dig dina inloggningsuppgifter.